Nie wolno jeść tych serów. Są skażone groźną bakterią

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania
o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Cahills Farm Cheeses wycofaniu kilku partii serów ze względu na możliwą obecność Listeria monocytogenes.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Producent: Cahills Farm Cheeses, Cork Road, Newcastle West, County Limerick, Ireland, IE1811EC

Numery partii: od 21109 do 21141 włącznie

Terminy przydatności do spożycia: od 24.08.2021 do 12.11.2021

Nazwy produktów:

Irish cheddar with Irish Porter,

Original Irish Whiskey,

Red Wine,

Original Irish Cream Liqueur,

Wild Blueberries & Vodka

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Listeria monocytogenes w jednej partii sera postanowił o wycofaniu również innych, powiązanych partii. Wszyscy odbiorcy zostali poinformowani o konieczności wycofania przedmiotowych partii ww. produktów.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności.

Poprzedni artykułTych lodów nie jedz. Marsy, snickersy, milka oraz bounty są skażone tlenkiem etylenu (LISTA)
Następny artykułOgromny pożar. Dym było widać w promieniu 20 km. Spłonęło 10 hektarów zboża (ZDJĘCIA)