Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Espanol Conservero S.A. wycofaniu kilku partii konserw rybnych, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy
Chodzi o filety z anchois w oleju słonecznikowym marki Caprimar. Jak przekazano BLM Polska Sp. z o.o. i Jeronimo Martins Polska S.A. podjęły działania mające na celu usunięcie produktu z rynku.
Biedronka zobowiązała w trybie natychmiastowym do wycofania filetów z anchois w oleju słonecznikowym ze sprzedaży.
Jak zapewniono, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania. Produktu wskazanego w komunikacie nie należy spożywać.